Goudmijn

Thema: Eilanden --> Kreta
20 februari 2019

Tijdens een bijeenkomst van de werkgroep Algemene Geologie van de GEA Kring Rijnland werd de geologische geschiedenis van Kreta besproken. Dat ging gepaard met een Powerpoint presentatie met informatie uit wetenschappelijke publicaties en foto’s in het veld. Het verhaal begint zo’n 200 mj geleden en de vorming van het huidige Kreta startte ongeveer 25 mj geleden. Zie de bijgaande presentatie.

Rob Hekkenberg
19 februari 2021
De circulatie van de Noord-Atlantische Oceaan
11 februari 2019

De Noord Atlantische Oceaan is de enige oceaan die over alle breedtegraden warmte naar het noorden transporteert en daarmee mede voor ons milde klimaat zorgt. Maar omdat dit alles zich onder het oppervlak af speelt zie je hier weinig van terug als je over de oceaan uit kijkt. De oceaan blijkt net zo veranderlijk te zijn als het weer, maar een stuk moeilijker te meten.

Hoe is ons beeld van de oceaanstromingen ontstaan en in de loop van de jaren bijgesteld? Hoe meten we het totale noordwaardse warmtetransport eigenlijk? En wat gaat er in de toekomst in de Atlantische Oceaan veranderen door de opwarming van het klimaat?

Zie de bijgaand pdf van de presentatie.

Dit was een presentatie in de serie Leidse Winterleingen die GEA-kring Rijnland jaarlijks organiseert, een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Ze zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. Gedurende de nieuwbouw van museum Naturalis vinden de lezingen plaats in het Rijks Museum van Oudheden (Leemanszaal), Rapenburg 28, Leiden, 071 5163163. http://www.rmo.nl/ voor aanwijzingen hoe er te komen. Wij zijn het RMO daar zeer dankbaar voor.

Meer informatie, zie de agenda in: http://rijnland.gea-geologie.nl

Femke de Jong (NIOZ)
10 februari 2019
De sedimentaire geschiedenis van Nederland
17 januari 2019

De GEA-kring Rijnland organiseert jaarlijks de serie Leidse Winterleingen, een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Deze keer vertelt Joep storms. 

De afgelopen tweemiljoen jaar heeft de aarde 20 ijstijden doorstaan. Deze periodes worden gekenmerkt door sterke temperatuurschommelingen en zeespiegelveranderingen. De variaties in het klimaat gingen samen met veranderingen in de neerslagpatronen. Rivieren pasten zich aan en brachten soms veel en soms weinig zand en klei (sediment) naar zee. Juist de kustgebieden zijn erg afhankelijk van de aanvoer van sediment om weerstand te bieden tegen een stijgende zeespiegel. In deze presentatie geef ik inzicht hoe (west) Nederland is ontstaan als product van de zee en rivieren en voor welke toekomstige uitdagingen we staan.

Zie ook de bijgaande presentatie.

 

Joep Storms (CITG-TUD)
13 januari 2019
GEA Kring Rijnland..... Een Gesteentewandeling in Dordrecht
30 december 2018

Dordrecht, zult u zeggen. Dat is toch geen Rijnland? Dat niet weliswaar, maar in het boekwerk van Willemien H. Verhoeven en Jan C. Schippers staat een zó  duidelijke beschrijving van de wandeling, dat voorzitter Rob Hekkenberg besloot deze eens voor te wandelen. Het bleek erg de moeite waard, vandaar dat we op de koude, druilerige 10de november verzamelden bij Station Dordrecht. Bovendien hadden we iets te vieren.....

Lees verder in de bijlage.

Terry Elsten
10 november 2018
Ruimte, tijd en de geschiedenis van het heelal
27 december 2018

Tijdens de Leidse Winterlezing in december 2018 ging Jan-Pieter van der Schaar (UvA) in op de geschiedenis van het heelal.

Einstein ontdekte 100 jaar geleden dat ruimte en tijd dynamische objecten zijn, waarmee het ontstaan en de evolutie van het heelal als geheel onderdeel werd van de natuurkunde. Dankzij steeds nauwkeuriger kosmologische observaties  weten we inmiddels dat de begincondities van ons heelal bijzonder en zelfs merkwaardig zijn. Deze begincondities lijken verklaard te kunnen worden door aan te nemen dan het zeer prille heelal een extreme groeispurt heeft gekend, ook wel kosmologische inflatie genoemd. Deze fase van kosmologische inflatie heeft sporen achtergelaten in de waargenomen nagloed van de oerknal, waarvan de ontcijfering recent een nieuwe mijlpaal bereikte.

Wat hebben we geleerd over ons heelal, en hoe weten we dat? Wat is gekromde ruimte en tijd eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan een heelal waarin de som van de hoeken in een driehoek precies 180 graden is? Hoe verklaart kosmologische inflatie de bijzondere eigenschappen van het heelal? Aan het eind van de lezing zal duidelijk zijn dat onze kennis over het heelal, dankzij een vruchtbare symbiose tussen theorie en observatie, in de laatste decennia een indrukwekkende sprong voorwaarts heeft gemaakt.

Zie ook de bijgaande presentatie.

Jan Pieter van der Schaar
9 december 2018